kil/hEMNE fOTBALL

DOMMERSTIGEN

KIL/Hemne Fotball ønsker å være en klubb som rekrutterer og utvikler gode dommere på flere plan innenfor NFF sin dommerpyramide. For å kunne nå det målet har vi en egen dommeransvarlig med ansvar for å iverksette kurs for nye klubbdommere årlig, og å organisere kampveiledere til aldersbestemte lags hjemmekamper, samt følge opp disse ved behov. Klubbens dommeransvarlig sitter som medlem i Sportslig Forum (SF). Det er viktig at klubbens dommere får mulighet til å utvikle seg faglig, og kan ta nye steg i forhold til dommerpyramiden.

Som dommer i KIL/Hemne Fotball plikter man å framstå i henhold til klubbens verdier Trivsel, samhold og varig fotballglede, og etter beste evne veilede spillerne slik at de lærer og respekterer fotballens regler og verdigrunnlag innen Fair Play. Alvorlige uregelmessigheter fra spillere eller lagledelse, blir rapportert til dommeransvarlig eller via kamprapport direkte til Trøndelag fotballkrets.

Utdanning som klubbdommer og rekruttdommer betales i sin helhet av klubben, og man plikter å bidra som klubb- og rekruttdommer i minimum ett år etter endt utdanning.

Klubbdommerkurs annonseres på nettsiden og på Spond i de respektive aldersgrupper

Dommerpyramiden

1) Dommeraspirant

Kil/Hemne Fotball avholder hvert år en høstturnering for klassene 6-12år “Lerøy Cup”. Ved denne turnering er det 3èr, 5èr og 7èr fotball som spilles. I den forbindelse vil aldersbestemte lag 12-13år bli tilbudt muligheten for å bli dommeraspirant og få den første smak av dommerlivet. Klubbens dommeransvarlig gir en innføring i reglene for 3èr og 5èr fotball gjennom en praktisk øvningskveld. De aktuelle dommeraspirantene som takker ja til dette tilbudet, vil så senere få tilbud om å ta klubbdommerkurset.

Dommeraspiranter får utdelt en skjorte og fløyte(disse bes tas vare på til det videre opplæringsforløp)

2) Klubbdommer

Grunnmuren i dommerpyramiden, og første del av dommerutdanningen er klubbdommerkurset. Som klubbdommer får du dømme 3èr, 5èr og 7èr fotball opptil J/G 11. Her skal du legge grunnlaget for regelforståelse, lære hvilke forseelser som skal veiledes om og hvilke som skal bestraffes(frispark). Du skal videre lære om korrekte tegn og fløytebruk, samt hvordan man henvender seg til lagledere, spillere og kampverter. I denne aldersklasse brukes det ikke kort (gult og rødt) og det spilles med press-fri sone. Når du har dømt en sesong og dommeransvarlig mener du er klar, bygger vi på med 9èr fotball.

Klubbdommerutdanningen består av to elementer:

-          E-kurs (Selvstudium) – ca. 2 timer

Spilleregler

-          Fysisk kurs hos klubb – Ca. 2 timer

-          Tegn

Praktisk dømming

-          Døm så mye du kan

3) Klubbdommer 9`er

De av dommerne som dommeransvarlig mener er klar for og ta et steg videre, blir tilbudt et 9`er kurs. Det består av en kveld med 3-4 timer. 9èr fotball foregår på en større bane og spilles av spillere som har fylt 12år. Man har nå fokus på offside reglen og tempoet er høyere. Det er stadig fokus på regelforståelse, lære hvilke forseelser som skal veiledes om og hvilke som skal bestraffes(frispark) og bruk av røde og gule kort fra 13 år og oppover. Når dommeren har dømt en sesong, får dommeren tilbud om å ta neste nivå, som er rekrutteringsdommerkurs.

 

4) Rekrutteringsdommer

Ved fylte 14 år i kalenderårets begynnelse, kan man melde seg på rekrutteringsdommerkurs i regi av fotballkretsen. Man vil fortsatt bli fulgt opp av en dommeransvarlig i egen klubb, og man vil i tillegg få dommerveiledere fra fotballkretsen i enkelte kamper. Man vil som rekrutteringsdommer bli tildelt kamper i forskjellige klubber rundt om i kretsen.

 

5) Kretsdommer

Hvert år autoriserer kretsen noen rekrutteringsdommere som kretsdommere. Disse dommerne samles årlig til kurs i regi av fotballkretsen, og som kretsdommer kan man dømme til og med 3. divisjon menn og 1. divisjon kvinner. Blant kretsdommerne velger noen å spesialisere seg som assistentdommere, og disse har mulighet til å kvalifisere seg som assistentdommere gjennom divisjonssystemet mot toppfotballen og FIFA-listen.

 

6) Regiondommer

Noen utvalgte kretsdommere blir innstilt av kretsen som regiondommere. Disse vil dømme kamper i hele sin region, primært 2. divisjon menn. Regiondommerne samles til kurs enten ute i regionene, eller sentralt i regi av NFF.

7) Forbundsdommer

Et lite utvalg av regiondommerne blir oppnevnt til å dømme kamper i toppfotballen. NFF kategoriserer disse dommerne og

assistentdommerne i gruppene Tippeligaen, Obosligaen og Toppserien for kvinner.

 

8) FIFA-dommer

Noen svært få av toppdommerne blir innstilt og godkjent som FIFA-dommere. Disse dommerne er

kvalifisert til å dømme internasjonale kamper på ulike nivåer for kvinner og menn

Lurer du på noe, skriv gjerne til oss her: